Huntington Beach

Video från Cali! Ignorera slutet, det är ett internskämt haha.


Var bara tvungen att visa...

hur allting är större i USA. Det här är SMÖR.

                         

Idag åker jag förresten till CALIFORNIAAAA med mina kompisar Marte och Alex (+ Alex's mamma). Vi ska spendera hela morgondagen i Laguna beach och jag har en känsla av att det kommer bli awesomeeee.
Kommer hem på söndag men tar med mig datorn så ska försöka uppdatera nån gång när jag är där.

High School

Har inte uppdaterat på ett tag. Känns lite som att antingen händer det saker hela tiden och då har jag inte tid att skriva, eller så händer inget och då har jag inget att skriva om. Veckan har varit som vanligt. Skolan börjar bli tråkig. Eller är rätt tråkig ärligt talat. På många sätt är high school precis som i film. Det finns gula skolbussar, en klocka meddelar när lektionen börjar och slutar, amerikanska flaggor finns i varje klassrum och det finns skoldanser och temaveckor. Häromdagen satt jag inne i matsalen och åt lunch. Jag och mina kompisar sitter alltid utomhus eftersom att det alltid är soligt och varrmt, och att man till skillnad från i den överfulla och överluftkonditonerade skolcafeterian faktiskt kan höra vad den bredvid en säger. Häromdagen när vi satt inne så lade jag faktiskt märke till att det är som i film; vid ett bord sitter basketspelarna, vid ett annat baseball och softball spelarna, vid ett annat de äckliga sunkiga killarna som slafsar när de äter och spotar i papperskorgen och vid ett annat football-spelarna och sina flickvänner. Dock är det inte alls lika tydligt som i mean girls, men på många sätt är high school som i film.

Det som jag tror gjorde mig lite besviken är att i stället för som i the OC och One Tree Hill där det känns som om alla är mogna, och gör allt som gör high school så coolt - går på skoldanser, basketmatcher, är med i klubbar mm - känns det lite som att vara tillbaka på mellanstadiet.

Överallt springer det runt skrikande freshen och sophomores (omogna 13-15-åringar). Alla har ryggsäckar inågon knallig färg (inget fel med det - just sayin). Du kan knappt lämna lektionen för att gå på toa utan att ha någon träbit, linjal, papperslapp eller liknande eftersom att det är enda beviset på att du inte skolkar och faktiskt är på lektion. Skulle du dock missa en lektion eller vara väldigt sen får dina föräldrar ett automatiskt telefonsamtal som talar om att du inte dykt upp idag. Har du dessutom en väldigt sträng lärare (allt beror på läraren) och smsar under lektion kan du ha otur och din mobil kan sändas till the office.

Jag är jätteglad att jag valt att gå på high school ett år. Många personer här tappar hakan och fattar inte alls varför jag vill gå ett år i USA när det inte ens räknas. Om jag hade behövt gå 4 år på BHS skulle jag nog också undrat det. Men jag antar också att skola är skola, oavsett var i världen man befinner sig.
Det jag vill säga är bara att high school i många fall är väldigt annorlunda från det man kanske hoppas och önskar. Jag tycker att det är jättecoolt och roligt att vara här, och att varje person som har möjlighet ska ta chansen att åka - men var också beredd på att allt kanske inte kommer vara lika underbart och perfekt som man tror. I början kommer det vara svårt att få vänner, och det tar ett tag att komma in i engelskan. Mitt år har hittilsl varit så mycket bättre än jag någonsin kunnat hoppas - men jag hade nog önskat att skolan skulle vara roligare och annorlunda haha... Kanske lite mer som på film.



My best friend My and I i slutet av november!

Fler svar!

Har fått lite frågor på sistonde som jag tänkte svara på..

Du som frågade om pledge of allegiance, jag översatte den såhär:
"Jag ger min tro till den amerikanska flaggan och till republiken för vilket den står, en nation under gud, odelbar med frihet och rättvisa för alla."

Tänker du på engelska?
Om jag är i skolan så tänker jag mest på engelska, av den anledningen att det blir för jobbigt att lyssna på läraren som pratar engelska, sen tänka på svenska och sedan ta anteckningar och prata på engelska. Det är mycket lättare att bara tänka engelska än att hela tiden översätta till svenska fram och tillbaka. När jag är ensam tänker jag dock mest på svenska. Ibland kommer det naturligt engelska meningar men det beror lite på vad jag gör och om jag är ensam eller med kompisar! :)

Jag kollade bakåt i arkivet och såg när du fick placering och då stod det "Ända sedan jag fick beskedet idag på skolan", fick du det på skolan? Hur? :) Ringde de dig eller fick du mail? Hoppas du har det bra! Kram
Det var min kontaktperson i Sverige som vidarebefodrade mailet om min placering till mig. Jag kollade mailen i skolan och höll på att dö när jag läste vad det stod haha. Dock hade jag fått allting på posten också när jag kom hem den dagen. Tror att det var nästan precis ett år sedan idag föressten!! Den 21:a Januari om jag inte minns fel!

Jag hörde det här hemma i sverige också! (om skjutningen i tucson) har du påverkats av det på nåt annat sätt än moment of silence?
Inte speciellt mycket.. De pratar väldigt mycket om det på nyheterna fortfarande och flaggan var på halv stång dagen efter, men inte så mycket mer än det.

Vad kostar visumet?
Jag är inte helt säker.. men tror att det var 1050 kronor för själva visumet. Sen tillkommer dock kostnader så som fotografi till det och resa till och från stockholm (de kräver en personlig intervju på ambassaden) mm..:)


Wednesday

Okej, jag överlevde. Lyckades säga allt utan att göra bort mig. Efter jag sagt the pledge sa jag också "and did you know that H&M, IKEA and the famous band Abba are all from Sweden? Well, now you do!" Så det var inte speciellt svårt eller nått att vara orolig över direkt. Efteråt var det flera som inte visste att jag skulle säga det som kom fram och frågade om det var mig de hade hört på morgonen.
Annars har min dag varit rätt bra. Har insett att jag verkligen gillar teater även om det är lite utmaningar med att man ska improvisera inför hela klassen och spela upp massa scener. Har också insett att det måste vara sjukt jobbigt att vara lärare utan att ha hjälp av en elev som gör alla 150 kopior åt en. 
Under lunchen stod jag vid the foreing language table och spelade svensk musik. Inte för att en enda person var intresserad att komma fram och läsa om Sverige men det var rätt kul att missa lektion för att stå och lyssna på Boten Anna och Markoolio på högsta volym.

Foreign language week

Jag är nervööööööössss. Den här veckan har vi någonting som heter foreign language week. Vi hade ingen skola igår pga Martin Luther King day, så det är en kort vecka med endast 4 dagar. Varje dag har vi ett speciellt språk, som idag var det franska, i övermorgon tyska, på fredag spanska och i morgon INTERNATIONAL. Jag har berättat tidigare hur vi varje morgon ställer oss up och säger den amerikanska pledge of allegience. Det betyder att alla amerikaner lägger handen på hjärtat och säger "I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the republic for which it stands, one nation under god, indivisible with liberty and justice for all."
Eftersom det är foreign language week, så ska pledge of allegiance varje dag sägas på ett annat språk. För ett tag sedan frågade min franskalärare om jag skulle vilja säga den på svenska, och ja sa ja.
Så anledningen till att jag är nervös är för att min röst kommer gå ut över hela skolan i morgon bitti och om jag skulle göra bort mig, så kommer ungefär 2500 elever plus 200 lärare eller så höra det. Inte så att det är svårt eller nått, men jag är ändå lite nervös.
Eftersom jag tar franska och är med i franskaklubben (haha) så hade vi ett bord med massa rolig fakta, posters, musik mm under lunchen idag. I fredags gjorde vi även matchande t-shirtar under lektionen som alla hade på sig.
Eftersom det är international i morgon, så ska alla utbytesstudenter även ha ett bord, så jag, Jesper, Marte och Thiago från brasilien ska ta med oss bilder, musik och annat att visa upp.


             

Basket mm.

Känns som om tiden bara rinner förbi och jag har inte ens tid att skriva om hälften av allt som jag har för mig.. Inser att hälften av mitt år redan är förbi och att jag "bara" har 5 månader kvar. Ärligt talat känns det inte så jobbigt att jag har så lite tid kvar (även om 5 månader trots allt är en lång tid).. Jag älskar mitt liv och att bo här, men jag börjar sakna mitt riktiga hem.
I går var jag med Frank & Sammy på en internationell festival i Downtown Chandler. Det var inte så mycket att se efentligen, men det var så varmt och soligt ute så det var skönt att bara gå omkring och titta på allt. När jag kom hem satt jag ute och solade och skypade en lång stund med mina föräldrar. På kvällen åkte vi ut och åt middag och sen åkte jag till the mall med Alex, Rachel & Marte.
Har glömt att berätta om förra helgen. På lördagen åkte jag på ett surprise birthday party för Rianna som är Jespers värdsyster. Det var i en park och hon hade ingen aning om att vi skulle ha det för henne. Alla hade gömt sig och sen närhon kom dit hoppade vi ut och skrek "surprise!". Vi åt pizza och spelade lite volleyball mm. På kvällen åkte jag hem till Karli som hade en middag för alla utbytesstudenter. Var mycket trevligt.
På söndagen då jag och Alex åkte och såg Phoenix Suns (NBA basket). Min värdfamilj har säsongsbiljetter vilket betyder att de har biljetter till nästan varenda hemmamatch så jag och Alex åkte ensamma med tvärbanan in till Phoenix för att se Phx - Cleveland. Det är så himla kul att gå på basketmatcher i USA, det är så mycket stämning och arenan är alltid full med publik. Under pauserna är det alltid massa underhållning av the phx suns dance team (dansare) och maskoterna springer runt och kastar ut t-shirtar mm.
Detvar en jättebra match dessutom, och när jag och Alex gick därifrån (5 minuter tidigare) var det lika. Det slutade med att phx vann med 106 - 98.



Rianna


US Airways center (arenan) med Chase Field (AZ diamondbacks baseball arenan) till vänster


Under nationalsången (som dom alltid spelar innan en match, oavsett om det är NBA eller high school)




~2011~

En sak som är väldigt annorlunda här i USA jämfört med Sverige är hur kristet det är. Jag vet att jag skrivit om det förut men det är någonting som faktiskt är en stor del av den amerikanska kulturen. Innan jag kom hit trodde jag att det inte alls skulle vara så mycket religion i Arizona, utan att det mer skulle vara i "bibelbältet" i sydöstra/mellersta USA. Visst, jag har massor av vänner som inte går i kyrkan eller tror på gud, men majoriteten av alla som bor här går faktiskt till kyrkan. Dock så är alla som går till kyrkan här- till skillnad från i Sverige - inte alls speciellt konservativa. De flesta troende är folk jag aldrig någongsin skulle kunnat gissa är såna som går till kyrkan.

Min nyår var lite speciell. Jag åkte till Tiffany som hade ett new years party. Det var massa folk där och vi hade roligt tillsammans och spelade lite spel mm. Vi lekte bla en lek som faktiskt var jätterolig.
Vi var två lag (tjejerna på ett och killarna på ett) som båda skulle gå runt i området och knacka dörr. Båda lagen skulle börja med en penny (10 cent) och hos första huset fråga om de hade någonting större eller av mer värde en pennyn. Vid första huset fick vi en marshmallow. Sen vid nästa hus skulle vi fråga samma sak och fick då en tennisboll. Så skulle vi fortsätta tills tiden var ute och det lag som hade fått störst eller värdefullast grej vann. Vi tjejer vann såklart eftersom vi fick hem en julgran. Och vi fuskade inte heller.. haha. Sen innan tolvslaget satt vi alla i vardagsrummet och såg nedräkningen från New York.
Några av de som var på festen var väldigt kristna så tyvärr blev det lite så att nyår som ju i Sverige är rätt stort och party utvecklades till att i stället handla om gud. Jag har ingenting emot att gå till kyrkan då och då här, och jag respekterar deras tro men nyår är inte direkt en sån högtid. Den delen var inte riktigt som jag hade hoppats på, men förutom det hade vi iaf väldigt roligt och det var ett bra sätt att fira in det nya året på.


Watching the ball drop (countdown) at Times Square, seconds before midnight

January

Nu har jag gått 5 dagar med mitt nya schema. Måste säga att jag är jätteglad med alla schemaändringar jag gjort, och jag är säker på att den här terminen kommer bli bra. Första timmen har jag nu Engelska. Har bytt engelska helt så har nu en jättesnäll lärare som heter Mrs. Morgan. Hon verkar också väldigt chill, till skillnad mot min förra engelskalärare och bryr sig inte oom man äter eller dricker på lektionen ochom man smsar osv.
Andra timmen har jag teater. Är glad att jag bytte till en rolig klass där vi mest leker lekar mm. Det första teaterläraren sa var att "when you are done with this class, in the end of this semester, not a single one of you will have any probems at all with speaking in front of a big group", vilket ju låter bra även om det självklart kommer krävas mycket jobb för att uppnå det också. I dag var vi tvugna att ensamma spela upp en scen från när vi var små inför hela klassen.
Tredje timmen är jag lärarassistent till min förra marketing klass haha. Lärarassistent är kanske lite att ta i, det jag får göra är i princip att rätta prov. När det inte finns nått att göra sitter jag bara där och gör mina läxor eller gör vad jag vill. Fjärde timmen är fortfarande franska, och femte är i stället för Economics som är en terminskurs Goverment.

Jag vet inte om ni har hört om det som hände i Tucson (ca 2h härifrån) i lördags. Det var en man som skjöt 16 personer varav 2 dog och en är allvarligt skadad. Vi pratade om det i dag i Government och det gick också ut i högtalarna över hela skolan om att Obama önskat att Amerika skulle ha ett moment of silence för de drabbade så då fick vi vara tysta ett tag.
I slutet av förra veckan var det också skottlossning i Chandler mall, som ligger ca 15 minuter från där jag bor. Det var så att en brottsling hade av misstag blivit utsläppt ur fängelset, och hade då åkt till köpcentret. Sen var det poliser där som var och letade efter honom och när han såg dem började han skjuta mot dem. Det var ingen som blev skadad förutom en av poliserna han sköt mot tror jag, men det här var  på nyheterna i hela USA och även i England eftersom sånt tydligen händer här. Var lite läskigt eftersom det är så nära, men förutom det är brottslighet är ingenting jag märkt av alls sen jag kom hit.
Jag har också börjat ta en klass som heter Life connections. Verkar jättelätt och vi har inga läxor, tests eller quizzes alls. Det vi har gjort hittills är ett collage om oss själva och också börjat prata lite om olika kulturer. Inte speciellt seriöst vilket jag inte direkt klagar på.

Fler svar

Hej! Jag har en fråga som jag tänkte fråga dig och de andra som har utbytesstudentbloggar som jag läser :) Vore JÄTTEgulligt om du ville svara :)
Så det jag undrar då:
Har du något favoritgodis/snacks i USA, och isåfall vilken/vilka?
Jag ska nog åka inom något år och tycker av någon konstig anledning att just det här är en jättekul fråga :) Amerikanskt godis verkar så spännande och gott xD
Gillar inte amerikanskt godis så mkt ärligt talat.. Goldifsh, som är baked cheese snacks som ser ut som fiskar är gott. Min åsikt om amerikanskt godis är att det är väldigt konstgjort med väldigt mkt färgämnen. Det enda som jag tycker är godare här är tuggummit faktiskt. Det finns jättemycket olika sorter, men nästan allt tuggummi är i långa tunna remsor i stället för i vita klumpar som i sverige haha. Men nja, svenskt godis är mkt godare! Så vet inte riktigt om det finns något speciellt jag kan rekomendera.

Vad har du för curfew? :D
Jag är väldigt glad för jag har ingen curfew (tid jag måste vara hemma om kvällarna) och har aldrig haft. Mina värdföräldrar litar på mig, och att jag kommer hem i lämplig tid så har aldrig fått någon speciell tid jag måste vara hemma :)

Jag ska åka med Rotary nu till hösten och har precis fått inbjudan om olika informationsträffar, en med mina föräldrar och en utan. Hur var det innan du skulle åka? Vad gör man på dom här infoträffarna?
Åh vad roligt! Jag är säker på att du kommer få ett superbra år! Mitt distrikt var dock inte så bra på det där med träffar innan.. De hade bara en informationsträff för alla från min stad på 2h.. Så ärligt talat vet jag inte. Har hört att man går igenom förväntingar, regler och andra saker som kan vara bra att förbereda sig för under det kommande året. Har hört att de brukar vara väldigt roliga dock, så det tyckte jag var lite synd att vi inte hade. Men det beror på distrikt och antalet sökande antar jag.

För övrigt har jag varit så upptagen i veckan i och med att skolan började i tisdags. Har nästan bara nya klasser vilket jag tänkte slänga in ett inlägg om nu i helgen om jag har tid. Hittills får ni nöja er med en bild på mig och min bästa amerikanska vän alex!


Flagstaff

Har glömt att berätta om Flagstaff och "polarexpressen".. Okej så grejen var att när de pratade om att vi skulle åka polarexpressen så trodde alla att det skulle vara skitcoolt och att man skulle få träffa tomten och att hela tågbanan skulle vara upplyst med lampor mm eftersom att man måste köpa biljetterna ett år i förväg. Själva resan var inget speciellt alls. Den varade en och en halvtimme och jag skulle inte rekomendera den. Det var några tomtenissar i varje tågvagn som läste polarexpress-sagan och sen fick man sjunga julsånger halva resan och träffa tomten en minut när han gick igenom vagnen för att ge en jinglebell till varje barn. Överskattat. Men vi åkte iaf till Flagstaff på Söndagen och sov där en natt. I Flag som ligger ca 3h bilresa härifrån, var det KALLT och blåsigt (det visade sig att det var ca 3 minusgrader och men jag har vant mig vid att det aldrig är riktigt kallt i AZ så jag tyckte att det var svinkallt). På måndagsmorgonen åkte vi pulka ett tag och sen åkte vi hem. Det var min värdfamilj, deras kusiner, morföräldrar och gammelmormor. Var en kort resa men jag fick se lite snö i alla fall vilket var roligt. Jag är ganska glad att slippa kylan och snön för att vara ärlig. Samtidigt som jag måste erkänna att jul utan snö inte känns som en riktig jul. 

                                

Svar från frågestunden

Skulle du kunna tänka dig att bo i usa när du blir äldre, eller tex plugga efter studenten?
Vilken delstat hade du hoppats att bli placerad i? :)
Ja jag skulle kunna tänka mig att bo i USA när jag är äldre. Det är så mycket jag gillar här, och jag känner att livet här är roligare för att det finns så mycket mer att göra, shoppingutbudet är större och mäniskorna mer öppna och sociala. Dock så inser jag av att vara här hur bra sverige är på så många andra sätt. Vi får barn/studie-bidrag, universitet och sjukvård är gratis, skolan är inte alls lika strikt och skolmat är gratis m.m. vilket jag tror gör livet lättare. Jag skulle gärna bo i USA (men kanske i CA eller NY) ett tag när jag gått ut gymnasiet, men när jag blir äldre och får familj så tror jag att jag hellre skulle bo i Sverige.
Innan jag fick min placering önskade jag verkligen (även om jag inte gjorde något regionsval) att jag skulle hamna i Arizona, California eller Florida, bara för att det skulle vara så annorlunda från Sverige. Därför kunde jag inte varit gladare när jag fick reda på att jag skulle till Arizona, och jag är så otroligt glad att jag kom hit!

1. Gjorde du delstatsval? :)
2. Är du nöjd med din värdfamilj? Varför/varför inte?
3. Är din organisation bra? Varför/varför inte?
4. Vilket datum åkte du iväg till USA?
5. När fick du din värdfamilj? :)
1. Nej jag gjorde inget delstatsval.
2. Jag hade inte kunnat vara nöjdare med båda mina värdfamiljer. De är båda superbra.
3. Rotary är den bästa organisatinen, can't lie. Jag har bara hört positiva saker om Rotary och jag kan inte säga någonting negativt alls.
4 & 5. jag åkte till USA den 3:e Augusti och fick min värdfamilj i mitten av juni.

Vad händer om ni dricker alkohol? har du gjort det?
är det många som dricker alkohol i usa? alltså av dom i din ålder.
Det är emot lag här att dricka alkohol om man är under 21, och det är också emot organisationernas regler. Det är en del ungdomar som dricker alkohol här, men det är inte lika vanligt som i Sverige. Det är också mer accepterat här än vad det är i Sverige att inte göra det. 

1: Hur är klimatet där borta? Har aldrig förstått, vissa går runt i shorts medans andra går runt i jeans ? :D
2: Hur är killarnas frisyrer? Såvitt jag har förstått det har alla typ sån där ''justin bieber'' frilla med keps? :D
1. Klimatet här i Phoenixområdet är ganska torrt. Nu under vintern är det inte alls så varmt man kan tro, men det går upp och ner. En dag kan det vara 20 grader och sol, medans nästa dag mulet och 13 grader. När jag kom hit i augusti var det dock runt 43 grader nästan varje dag. DET var varmt. Men under sommaren är man knappt ute någonting så det var inte så farligt. En del här går klädda i shorts och uggs, bara för att "det bara är i Arizona som man kan göra det", men nu under vintern har alla jeans och jacka. Det beror på hur varmt det är :)
2. Precis som i sverige är det olika beroende på person, men ja nu när du säger det så är det faktiskt ganska många som har justin bieber frisyr haha, ochen del har keps. Men det finns alla typer såklart haha. 

Har självmordbombningen i Stockholm uppmärksammats i USA ? :)
Inte vad jag vet.. Dock är jag ganska isolerad för jag läser aldrig tidningarna och kollar aldrig på nyheterna. Men av det jag vet, så är det mestadels amerikanska nyheter som tas upp i media. Jag fick reda på det eftersom min nya värdmamma är engelsk och läser de engelska nyheterna online. 

1. hur hade du råd att åka till usa?
Både jag och mina föräldrar sparade pengar under en lång tid.
2. vad är dom största skillnaderna mellan sverige och usa?
Får alltid den frågan här och vare gång måste jag svara SKOLAN. Den är så mycket striktare här, och hela skolsystemet här är enligt min åsikt stupid. Det är jättemycket läxor, och det är så mycket regler om allting. Självklart beror det på lärare och skola men enligt min åsikt är det skolan som är den största skillnaden.
3. vad brukar folk fråga dey om sveriget?
Mm.. mest frågor om vi har typ Mcdonalds, Starbucks, Subway och andra restauranger och affärer i Sverige. Sen då och då får jag också frågor som vad vi pratar för språk, om vi firar jul, om det är kallt mm.
4. vad är det roligaste du har gjort i usa hittills?
Bra fråga! En av de roligaste sakerna jag gjort var när jag var med mina värdföräldrar i Hollywood/Beverley Hills i början av mitt år, och vi åkte runt med en starmap (karta var alla kändisar bor) och tittade på alla superlyxiga hus och spanade efter kändisar. Andra roliga minnen är homecoming, alla pep assemblys vi har haft i skolan, när jag var i Sedona med min kompis Karli, Las Vegas, när My kom och hälsade på och bara småsaker som händer lite nu och då :)
5. vilket utbytesgrej-bolag åkte du med? för och nackdelar med just det bolaget?
Jag är här med Rotary. Kan inte direkt säga några nackdelar.. Allting är väldigt organiserat och de vill verkligen ditt bästa. Något som jag tycker är jättebra är det stödet jag känner att jag har om nått skulle gå fel. Jag har 2 värdfamiljer, 1 kontaktperson som jag träffar då och då, 2 distriktpersoner som jag kan kontakta, 2 andra personer utöver det som man blir tiilldelad och min Rotaryklubb. Det är inte bara en familj som tar emot dig utan du lär känna och blir omhändertagen av så otroligt mycket personer.
6. vad kosta hela resan sammanlagt?
Programavgiften var 44,000 om jag kommer ihåg rätt. Sedan tillkommer visumkostnad (ca 2,000), resa till och från Stockholm för själva visumet, läkarundersökning och en massa andra saker. Inte minst fickpengar. Jag tror att man ska räkna med nästan 100,000 sammanlagt men det beror också lite på vilken organisation man bestämer sig att åka med.
7. varför valde du just det resebolaget du valde?
För att jag bara hört positiva saker och för att jag tyckte att det var bra att man får fickpengar varje månad (jag får 125 dollar av min rotaryklubb) och att man har flera familjer under året.
8. hur mycket fickpengar behöver man i månaden ungefär?
Det beror helt på var man hamnar och hur mycket man vill spendera. Jag har nästan 1,500 kronor varje månad och det klarar jag mig bra på. Jag skulle kunna spendera ännu mindre för som det är just nu spenderar jag mest pengar på kläder och bio... och starbucks haha, vilket egentligen inte är nödvändiga saker.
9. vad tycker alla i usa om sverige?
Det är inte så många som vet någonting om Sverige faktiskt. Många tror att de vet vad Sverigeär men blandar ofta ihop det med Schweiz. Det jag hör ofta dock är att många tror att alla svenskar är långa och blonda haha.
10. vad saknar du mest förutom vänner och familj och så?
Jag saknar min frihet. Friheten att inte kunna ta bussen eller cykla om jag vill nånstans. Allting här är uppbyggt för att man ska ha bil. Vill jag åka till affären, synd, då måste jag ha någon som skjutsar mig. Vill jag träffa en kompis som inte kör bil måste jag ha skjuts.. Jag hatar att inte bara kunna göra vad jag vill när jag vill. Det här beror också lite på att det känns som om det är så mycket regler här. I skolan får du inte gå fritt på campus under lektionstid, är du sen eller skolkar ringer de hem, vill du gå hem tidigare måste en förälder ringa och ge tillstånd mm. Jag, Marte och Jesper satt och åt lunch med några amerikanare för ett tag sedan och fick frågan om skillnader mellan USA och Sverige och vad han saknar här av en kille. Jesper svarade att  det är annorlunda för att vi i Sverige och Norge är vana att ha mer frihet och den amerikanska killen utbrister "but we live so close to the mountains?". Vi kunde inte sluta att skratta när han sa det, men amerikanare förstår bara inte. Det är i alla fall någonting jag kommer uppskatta mer när jag kommer hem. 

Hur är killarna i Amerika gemfört med Sverige,
Snällare? Fulare?
Hade du helst gift dig med en amerikan eller svensk? :)
Enligt min åsikt, omognare och fulare. Haha. Nej men det finns självklart många undantag. Många killar är omognare, och eftersom modet här är annorlunda så klär det sig inte lika snyggt som i Sverige. Dock tycker jag att många är trevligare och snällare än svenska killar. Men det är lite samma sak med tjejer, folk är mer utåtriktade här än i Sverige och är inte rädda att prata med folk som de inte känner. Vilket gör att de är trevligare, även om det kanske inte alltid är en "äkta trevlighet" om ni förstår vad jag menar. Många killar ser även äldre ut än vad de är, och de flesta är kortare än svenskar.
Ärligt talat vet jag inte. Jag bryr mig inte så mycket om var personen kommer ifrån. Det kan lika gärna vara en amerikan, som svensk eller kines. :)

Fortsätt gärna fråga om ni har fler frågor!


RSS 2.0