Being an exchange student

På något sätt känner jag mig lite som ett djur på zoo här. Jag vill passa in, och inte bara bli dömd på grund av var jag kommer från, samtidigt som jag känner att jag får special treatment in school, och när jag väl inte får det (tex när mina lärare har för höga förväntningar och tror att jag ska klara allt) blir jag irriterad. Den senaste veckan vet jag inte hur många gånger jag blivit kallad från lektion för att gå till rektorn eller yearbook eller liknande, bara för att jag är "foreign exchange".

Alla utbytesstudenter (5) på Basha ska få ett stort uppslag i yearbook med intervjuer och bilder så jag har fått springa fram och tillbaks till yearbook hur många gånger som helst den senaste tiden.

I dag var det ett möte/presentation för alla utbytesstudenter i Chandler school district. Vi är 25 stycken sammanlangt från 14 olika länder och vi alla samlades i en stor sal med tv och massa stolar på distriktskontoret, och sen var det en speaker som sa tex. "Cecilia Friksa från Jumia, Sweden. She likes to..... she wanted to go to America because.... and her experiences so far... she's hosted by...." och så fick man gå upp och hämta en pin från styrelsen och alla applåderade. Försår ni om man känner sig lite viktig? Det känns lite obekvämt ibland för även om jag gillar uppmärksamheten vill jag liksom också kunna smälta in.

Tidigare idag blev vi också inringda av rektorn för att vi skulle få välja valfri tröja från skolshoppen som vi skulle ha på oss på mötet. Valde en stor mysig basha hoodie, vet inte när jag kommer kunna använda den dock eftersom vädret fortfarande är uppe i 40 grader. Alla säger att det inte brukar vara så här varmt i slutet av september men i dag var tydligen rekord. 
Annars har jag haft en väldigt bra dag i dag. Vissa dagar är jätteroliga och jag älskar allting medans vissa är sååå tråkiga och jag bara vill till UIG. Jag antar att jag borde tycka att High school är superkul, men ärligt talat så är skola alltid skola, vart man än befinner dig. Och skola är tråkigt i längen...

Guess where I'm going next week?!


LAAAS VEGAAAAAAAAS :D

Sedona

Sedona var hur fint som helst. Gillade verkligen staden. Åkte dit med Karli och hennes värdsyster plus hennes pojkvän. Vi spenderade mesta delen av dagen med att åka off road i massa banor runt bergen och så. Var livrädd hela tiden eftersom, ah, ska inte gå in på detaljer men det var läskigt och stenigt, och bergigt och brant mm. Anyway, det var ändå någonting jag inte gör speciellt ofta och tvivlar på att jag kommer göra fler gånger i framtiden. Kan berätta om hur arizonig jag blivit. Visst ser det gott ut, maten vi åt? Det är skallerorm, bison och friterad kaktus. HAHA. Visste inte att det var skallerorm förrän jag redan smakat men det var faktiskt gott. smakade som en blandning av kyckling och fisk :P

I'm alive

Jag lever! Haha, ville bara säga det. Har bara fullt upp heeela tiden, och när jag väl har någon tid över har jag bara inte lust att blogga. Flyttar in till min andra värdfamilj imorgon för några dagar eftersom mina värdföräldrar åker till Chicago tills på söndag. Ska försöka skriva ett inlägg så snart som möjligt. Var i Sedona i söndags och det var såååå fint. Har massvis med bilder att visa.

Och du som frågade om jag går på Stephanies skola, nej, men min skola mötte hennes i football-matchen. Haha, följde själv hennes blogg förra året så tyckte det var lite coolt :)


Karli och jag med några snygga hattar på Walmart förra veckan

Basha - Mountain Pointe 21- 17

First fotball game!! Pictures from Friday last week.'

Just nu är jag hos min andra värdfamilj och ska sova här tills på söndag eftersom mina värdföräldrar i min nuvarande familj är i San Diego. Kommer även sova här några dagar nästa vecka eftersom att de måste i väg på ännu en jobbresa till Chicago.
I dag har vi varit ute och ätit på en jättegod restaurang, och sedan gick vi på bio och såg The Switch med Jennifer Aniston. Nu är jag trööööttt. Ska snart gå och lägga mig. Det jag inte gillar här är hur tidigt skolan börjar. Vi börjar 7.25 varje morgon vilket betyder att jag måste gå upp senast klockan 10 över 6. Min andra värdfamilj som jag för övrigt ska flytta in till i November- December bor dock längre bort och i morgon måste vi lämna huset 6.40. INSANE. Inte konstigt att jag använder Study Hall till nap time..

HelgenI går var jag med Karlijn hela dagen. Vi åkte till Santan mall och shoppade och gick på bio. Efter det följde hon med mig hem och vi bakade tillsammans med min värdfamilj svenska chokladbollar. Alla uppskattade dom och tyckte att de var jättegoda. Trailern till filmen vi såg gör inte riktigt filmen rättvisa men det var en riktigt bra och superrolig film. Om ni får möjliighet, se den!


Random bild från google. Kyrkan vi går till...

I dag var jag först i kyrkan med min värdfamilj. Gick på youth service med Tyler (kusin) och hans kompis Gina. Båda är juniors på min skola, så det var roligare att de följde med än att jag gick själv. Vet inte riktigt om jag ska fotsätta gå på själva ungdomsgruppsgrejen dock för jag känner bara att det inte riktigt är min grej. Även om kyrkan vi går till är så långt ifrån kyrklig man kan komma och de på ungdomscermonin pratar om kakdeg och snowboardåkning så är det ändå mycket "satan är efter dig, du måste tro på gud annars tar han dig".  

Efter det åkte vi alla och åt lunch och sedan hämtade Calle upp mig och jag umgicks med henne ett tag innan vi åkte vidare till hennes kyrka till nån annan ungdomsgrupp där vi mest "hang out" och åt pizza mm. Som sagt, jag tycker att kyrkan här är ganska intressant och helt okej, eftersom att det är så annorlunda jämfört med hemma men jag måste ändå säga att det blir lite väl mycket kyrka, gud, jesus och böner ibland. Nu tänker jag inte endast på idag, men det är verkligen så att nästan alla här går till kyrkan. och även om man inte skulle gå till kyrkan hör man talas om gud och jesus överallt ändå och vill man lyssna på kristen musik så finns det radiostationer för det. Det hela är bara lite överväldigande och en stor kulturchock för mig eftersom att jag själv aldrig går till kyrkan (liksom nästan ingen annan i Sverige).

Skolan

En sak som jag glömt att berätta om är att vi varje morgon nån minut efter att första lektionen börjat måste ställa oss upp och säga Pledge of Alligence. Det går till så att någon från administrationen ropar ut i högtalarna:
"Good morning Basha bears, today is Friday september 10. Please stand for the pledge of allegiance followed by a short moment of silence". Då måste alla ställa sig upp och lägga handen på hjärtat och säga:
"I pledge allegiance to the flag of the united states of america and to the republic for which it stands, one nation under god, indivisible, with liberty and justice for all."

I dag hade vi föressten Lock down i skolan. Det är nån slags övning ifall någonting skulle hända och man måste skydda sig typ. Var inte så speciellt, men alla lärare var i alla fall tvugna att låsa dörrarna till klassrummet och sätta papper för fönstret till klassrumsdörren och sen fick alla sätta sig tysta på golvet i 20 minuter. Som sagt... min skola loves security....

När jag ändå skriver måste jag säga att även om engelskan funkar helt okej, så är det ändå jobbigt för jag känner att jag inte allttid kan uttrycka mig, att mitt utal är dåligt och att jag måste upprepa mig. Häromdagen när jag skypade med min kompis och skulle prata svenska dock, så känner jag att svenskan inte heller är helt perfekt längre. Jag saknar att prata svenska och bara kunna prata på utan att behöva tänka det minsta, men det känns ändå på nått sätt onaturligt eftersom att jag knappt pratat det på 5-6 veckor..

Schedule

Tänkte att jag kunde skriva lite om alla klasser jag tar.

Pd. 1, Photography MR GARCIA
Trodde att det skulle vara mer ta kort i den här klassen, men i stället får vi lära oss om gamla kameror, hur mörkerrum funkar och hur man framkallar fotorullar mm. Är kanske inte det allra roligaste men det är en väldigt chill klass och har man inte gjort sina läxor kan man alltid göra det under photography. Gillar läraren jättemycket. Han skämtar och frågar om Sverige. Dessutom ropar han alltid FRIKSAAH (engelskt uttal av mitt efternamn) så fort han ser mig.

Pd. 2, Senior English MR ANDERSEN
Klassen är helt ok, eftersom  det bara är seniors. Gillar inte riktigt min lärare för han har höga krav och tycker att jag ska göra allt som alla andra gör fast engelska inte är mitt modersmål. Dessutom hade jag en gång inte hunnit göra klart mina warm ups för att vi fick så kort tid och då utbrast han inför hela klassen WHAT? YOU HAVEN'T DONE IT?? WHY NOT?! och sen fick han mig att känna mig stupid eftersom jag inte fattade frågan. Just nu håller vi på med gammal engelska och massa gamla sagor somm jag fattar nada av. Vissa grejer vi gör är helt ok men det är mest brittisk engelska och college snack.

Pd. 3, Marketing MR MARTIN
Har aldrig träffat en snällare/lugnare lärare. Han ger inga läxor, och frågar alltid om allt är bra med mig och om jag fattar. Häromdagen frågade nån i klassen om han hade något godis så då tog han fram en stor godispåse från sitt skrivbord och bjöd på. Han har också hand om en shop som ligger precis bredvid klassrummet där man kan köpa godis, läsk och BASHA-tröjor. I går frågade en tjej om hon kunde få en läsk och då gav han henne en bara sådär. Gillar inte riktigt personerna i klassen dock, för det är nästan bara sophomores. Dessutom är han för snäll för att dela upp folk i grupper och låter alltid alla välja gruper själv vilket inte är så kul för mig. Eftersom jag typ inte pratar med någon i den klassen.

Pd. 4, Honors French 3 MRS MACNAMARA 
Tror det här är min favoritklass bara för att jag pratar med nästan alla i klassen. Alla är jättesnälla och läraren är också väldigt chill och snäll. I går kom hon fram till mig och sa att hon varit på IKEA i helgen och så hade hon köpt kolasnören och pepparkakor till mig. "I just want you to feel at home". Aww. gulligt va? Blev riktigt rörd. Franskan är ganska lätt dock. För ett tag sedan pratade dom om LA och jag fattade inte alls vad LA hade med det vi gick i genom. Sen fattade jag att de inte alls pratade om California utan om "Elle est". Amerikansk franska, haha. Anyway, gillar franskan och Mrs Mac's klassrum är också så fint för hon har hello kitty lampor och affisher över hela väggarna.

Pd. 5, Economics MRS REZZONICO & MRS KLEIN
Tycker att ämnet är intressant och känner att jag lär mig saker. Dock tycker jag att det är svårt när allt är på engelska. Lärarna är helt okej och hjälper mig om jag tycker att det är svårt. Även i den här klassen är det nästan bara seniors. Gillar folket i klassen och skulle nog inte gilla ämnnet om det inte var för dom.

Pd. 6, Studyhall
Har bytt bort spánskan och har nu study hall i stället! En timme varje dag då jag kan göra mina läxor. Har bara varit där 2 gånger en så länge och ärligt talat är det ganska tråkigt. Man sitter i ett tråkigt kalt klassrum i en ensam byggnad och pluggar. Fick reda på att det är study hall/ detention i fredags när en kille från min marketing frågade om jag var i trouble. Finns säkert roligare klasser jag kan ta men jag har allvarligt bytt mitt schema hundra miljoner gånger. Först hade jag matte period 6, men det var för svårt och jag hatade att min lärare totalt ignorerade att jag inte fattade nått. Sen fick jag spanska som också var för svårt plus för mycket läxor. Då bytte jag till beginners dance men det var HEMSKT. Det var balett/jazz/modernt med 35 skrikande sophomores och en oorganiserad lärare. Gick bara på en lektion och nu har jag Study Hall i stället.

 

Bilder från Payson i söndags


Rotary

I går var jag på Rotary-möte. Var helt okej. Min klubb, Sun Lakes, har 2 utbytesstudenter i år. Det är jag och Anna från Italien. Har bara varit en gång tidigare men tror att jag ska försöka gå mer ofta i framtiden. Någonting som är nytt för i år är att dem har en lista där alla rotarianer kan skriva upp sig om de vill ta med mig och Anna på någon aktivitet. Det som är tänkt är att någon en gång i månaden ska ta ut oss på middag, gå på bio, eller bara umgås. Tycker att det är en väldgit bra idé eftersom jag vill träffa så mycket folk som möjligt. Det som är intressant är dóck att nästan alla i klubben är pansionärer. Det är för att själva Sun Lakes bara består av retirement communities, dvs har man barn får man inte bo där. Så i hela Sun Lakes bor det bara pansionärer som åker runt med sina golfbilar.
Om 2 veckor ska jag prata om mig själv i 10 minuter för alla i klubben... vet inte alls vad jag ska säga. Sen vill dom att jag ska skriva en lista med saker jag vill göra och se när jag är här, bara för att någon i klubben kanske kan ta med mig på något av det jag vill göra.
Hittills har jag kommit på 2 saker. Spela golf (det finns golfbanor överallt här och jag har aldrig testat förut) och åka till San Fransisco. Det kanske låter som lite för mycket att åka till San Fransisco men alla rotarianer säger att jag ska skriva ner ALLT jag vill göra bara för att någon kanske har släktingar i SF och ska dit, och skulle inte alls tycka att det var något problem om jag följde med.
Anywayy, är hemma från skolan idag för jag är sjuk. Orkar inte skriva så mycket mer men kan lägga upp lite bilder från Annas birthday party i fredags.


Ida (Danmark), Auri (Belgien), Anna (Italien)


Ida, Jag, Karli (holland)


Jag med min och Karli's present


Anna, Auri


Anna, Karli


Payson/ Filmer

There you goooo. Tack alla som kommenterade. Nu blev det mycket roligare att uppdatera! Och ja, det är sant, man bloggar för att man vill, men det är roligt med någon kommentar då och då PLUS att det alltid är roligt att veta vilka ens läsare är! Så tack till er som kommenterar då och då, för ni gör det roligare att uppdatera :)

Payson var roligt. Vi gjorde inte så mycket mer än att hika i skogen och bara kolla på utsikten men det var roligt. Det är sjukt hur vackert Arizona är. Man måste se det med egna ögon. Försökte ta kort på allt vi passerade men det var svårt för allting reflekterades i fönstret plus att vi körde så.. men jag gillar verkligen Arizona. Där jag bor ser man kaktusar över allt. Det är röd/bruna berg, palmer och lite öken. Åker man norr upp (ca en timme) är det grönt med stora höga gröna berg, tallar och granar.

Måste berätta att innan jag fick min placering, när det enda jag visste var att jag skulle till nordöstra Arizona, var jag säker på att jag skulle hamna i Payson. Bara för att jag såå gärna ville hamna i Phoenix och för att en placering där skulle vara för bra för att vara sann. Och jag önskade verkligen att jag inte skulle hamna i Payson. Men nu när jag var i Payson idag måste jag säga att det var en jättemysig stad och jag gillade den verkligen. Så för alla som åker nästa år, var öppna för allt, för ni vet egentligen inte alls hur det är förrän ni är där. Hade jag fått en placering i Payson för ett halvår sen hade jag blivit jättebesviken, jag ska inte ljuga. Nu skulle jag inte alls ha haft något emot att hamna där. Även om jag är så glad att jag har hamnat där jag har. I love this place. 

Kan skriva mer om min helg imorgon. Har precis kommit hem från våra grannars barbecue party och för första gången på länge är jag ensam hemma! Det händer inte alls ofta.
Anywaay, för några veckor sedan filmade jag lite i skolan. Har varit för lat för att lägga upp filmerna förut men nu ska jag anstränga mig så here you go.
Lägg märke till att första filmen var filmad typ första veckan. Så jag är FÖRKYLD och min engelska är en blandning av svenska/norska/engelska. Jag hoppas den har blivit bättre.. Skulle nog egentligen inte lägga upp den här videon men jag tvivlar på att jag kommer filma nån fler gång i skolan haha. Tredje filmen är från pep assemblyt för 2 veckor sedan.


Payson

Hur kommer det sig att jag har över 100 läsare varje dag men endast ca 3 personer bryr sig om att kommentera?? Inte konstigt att jag inte orkar och prioriterar att uppdatera bloggen hela tiden.
Nu åker jag i alla fall med min värdfamilj till Payson/ white mountains över dagen. När jag kommer hem kanske jag skriver ett inlägg.

Do you like it here?

En av de frågorna jag får nästan varje gång folk får reda på att jag är från sverige är frågan "So do you like it here??". VARJE GÅNG jag säger att jag gillar eller älskar Arizona får jag svaret WHAAAATTT??, följt av en beskrivning av hur fult och tråkigt Arizona är.
Det är väldigt roligt med tanke på att det, enligt min åsikt är mycket finare här än i Sverige och att det i Phoenix finns mycket mer att göra än i Umeå. Ändå så tycker dem att det är fult här och att Phoenix är den tråkigaste staden ever.

Någonting jag inte gillar här är skolsystemet. Efter mitt år här kan jag lova att jag kommer uppskatta varje dag på UIG mer än vad jag gjorde förra året. Jag hatar att exakt allting man gör (oavsett om det är på lektionerna eller efter skolan) betygsätts. Allting blir poäng som sedan omvandlas till procent som blir ett betyg. Om du till exempel har missat någonting på din läxa så får du mindre poäng och sämre betyg. Allting är bara väldigt irriterande.

I går stannade jag kvar efter skolan för att göra test corrections eftersom att jag fick F på mitt economics test som jag tog första veckan jag började skolan. Om man får IG på ett prov i Sverige så får man göra om provet and thats it. Får man IG på ett prov här så får man tillbaka provet, tillbaka pappret med ens svar (multiple choice) och ett nytt papper där man ska fylla i det nya svaret, varför det är rätt, varför det gamla är fel och varför man tog det samt vilken sida i boken det rätta svaret står. Har man rätt får man hälften så mycket poäng som man i vanliga fall skulle fått. I går var inte min bästa dag. DESSUTOM så blir jag galen på säkerhetsvakterna på skolan. i går skulle jag gå in i matsalen och hämta en gaffel. Jag gick in från fel dörr och då ropar en säkerhetsvakt och säger att jag måste stå i kö för att få gå in där. Jag fick hämta min gaffel till slut men själva grejen är bara irriterande. En annan dag när jag skulle till rektorn på lunch med alla andra utbytesstudenter på skolan ropar en annan vakt och frågar vart jag är på väg mitt under lektion.

Ville bara få ur min irritation på skolsystemet, men bortsett från det så trivs jag bra och gillar det mesta här. :)

Svar från frågestuden, del 3

Hur funkar skolsystemet egentligen? Har läst lite men förstår inte helt. Man väljer kurser induviduellet och har kurskamrater men inte som klasskamrater och så här i sverige? Finns det vissa kurser man måste läsa för att t.ex börja på college och är highscool som vårt gymnasium?
Som elev på high school måste du läsa vissa speciella kurser, så som matte, engelska och något social studies- ämne (typ government, us history mm). Sen har du även electives som kan vara språk, dans, mat eller andra ämnen som du inte måste läsa. Som utbytesstudent tror jag dock inte att du alltid måste ta alla dessa tråkiga ämnen. Tror det beror lite på skola men jag måste iaf läsa Engelska och Economics/Government. De andra klasserna jag har (Marketing, Spanish, French och Photography) har jag valt själv.


vilket år ansökte du delstatsval och vilket år åkte du?
liksom hur stor chans är det att man får åka till de tre önskeställen man skriver att man vill till om man far med explorious? kan man välja typ 1.arizona 2.texas 3. north carolina och sen helt plötsligt skickar dom en till typ kentucky? då vill man ju inte fara, iaf inte jag hihi:) lycka till på ditt år btw:D
Jag har inte gjort delstatsval men jag ansökte förra året och åkte i år. Kan inte prata för Explorius eftersom jag inte åker med dem, men vad jag har hört ska man inte ställa in sig på att få någon av de staterna man vill. En del har tur och får det, men långt ifrån alla. Jag vet en som hade valt Arizona men hamnade i Wisconsin så..  
Jag vet inte om jag skulle rekomendera delstatsval heller. Om man verkligen vill till ett ställe, visst. Men jag tror att det är roligare att få en överraskning, plus att man väljer bort så himla många ställen som kanske hade kunnat vara en superbra placering. Om det är så att man VERKLIGEN BARA vill till ett visst ställe, så vet jag inte om ett utbytesår är det bästa sättet att ta sig dit. Då är det bättre att åka på semester för det handlar egentligen inte om vart du hamnar utan om upplevelsen.


1. har amerikanska killar fördomar mot svenska tjejer?:)
Haha, det enda jag har hört är att de tror att alla är blonda. Men annat än det.. inte vet jag vet. De flesta vet inte ens var Sverige ligger och blandar ihop det med Schweiz och Norge.

2.kan man vara med i dans-gruppen även om man inte kan dansa eller inte har någon dans-bakgrund?
Man kan dansa även om man inte har gjort det förut. På min skola finns det både beginners dance och advanced dance.  Men igen så tror jag att det beror på skolan. En del skolor erbjuder massvis med kurser medans en del mindre skolor inte alls har så många.

3.när man ska fara och käka lunch på rasten och man far till macdonalds, finns det nån nyttig sallad där??
På vissa skolor får man åka och köpa mat på rasten men min skola har closed campus så du får inte lämna skolområdet. Eftersom att min skola är stor har de dock flera olika ”kiosker” med allt från sallad, mackor, pizza, kakor, mexicanskt mm. Det mesta är dock onyttigt...


Hur klär sig folk i USA?
Nästintill ALLA har ryggsäck i skolan. Vet inte om det beror på att vi inte har skåp (säkerhetsskäl) och att man nästan måste ha en bra väska för att det är så mycket böcker att bära runt på. Fult är det i alla fall med tanke på att de inte ens är snygga ryggsäckar. De kan vara rosa med lila prickar eller blommor.. jag använder det INTE och tänker inte börja heller.
En annan sak nästan alla har (iaf tjejerna) är flipflop. Detta är ännu vanligare än ryggsäckarna. ALLA har flipflop. Till och med jag har börjat ha det i skolan ibland...
Tjejerna har också utsvängda jeans. Har bara sett ett fåtal med stuprör. Flera stycken har även tunna "tygvästar" över sina linnen. Och flera har även tjocka vanliga linnen under tunna linnen med smala axelband.. Tror dock det beror på dresscoden men det är ändå inte speciellt snyggt.. Det var tjejerna!
Killarna har sina strumpor uppdragna till max (inte alla men många) och så har de solglasögorna upp och ner bak och fram. Dvs själva glasen är upp och ner bak i nacken...


RSS 2.0